CuiT-CuiT BowLinG

2 Pot Pet
09 Oktober 2009
8.04 am


Pada 3hb oktober 2009 yang lepas telah berlangsungnya simulasi bowling yang bertempat di Sri Petaling. Untuk semester ini, kelas bowling terdiri daripada 2 set. yang masing2 terdiri dari 25 orang pelajar. Didalam kelas bowling, pengajaran lebih kepada skill untuk membaling. Terdapat praktikal dan teori. Untuk ari sabtu yang lepas, berlangsungnya simulasi iaitu tournament antara set. Set 1 tidak dapat disangkal lagi atas kehebatannya didalam tournament yang dapat mengalahkan set 2. hahahah... Lect bagi set 1 iaitu miss Choi Poh Lai iaitu pemain bowling negara yang sebaris Shazlin Zulkifli, manakala set 2 iaitu.......lupa plak nama sebenar tapi orang panggil dia "abg shah". Terasa sedih bila semester depan, miss tak dapat bersama kami, kerana beliau ingin membuat persediaan untuk tournament negara pada tahun depan. Dibawah ini, gambar-gambar sepanjang simulasi tersebut.
Kumpulan 1
Kumpulan 2

Kumpulan 3
Kumpulan 4
Kumpulan 5
Aisam tolong angkut hamper aku...
Main group boleh lah aisam, jom lah kita lawan individu

Budak2 set 1 yang happy good lucky
Tak boleh bla.. lah iez ni, junjung hamper tuee... kita tunjuk sikit kat set 2

Kami antara student FEP
yuyu : tolong ambilkan gambar
Ini semua kami yang punya....

TaKE nOtE

0 Pot Pet
07 Oktober 2009

11.58 pm





Ni lah hasilnya masa aku kat kelas statistik tadi...







aDiK Ku ZaHId

0 Pot Pet






07 Oktober 2009
7.18 am

Seramai 475,182 calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang akan menduduki peperiksaan itu di seluruh negara mulai hari ini. Untuk tahun ni, seorang ahli keluarga cik selatan iaitu adik kandung cik selatan akan menduduki peperiksaan tersebut. Namanya Mohamad Zahid Bin Anis, aku lebih senang memanggilnya dengan nama manjanya, hehehhe (ayet). Dia ni memang bercita2 tinggi mengalahkan kakaknya. Ketinggian pun dah melebihi kakaknya. Dia ni lebih kurang anak emas mak abah lah kot, aku pun boleh naik jeles. Semalam aku dah call ayet, tanyakan perkembangan dan persiapan untuk nya menghadapi peperiksaan esok hari. Alhamdulillah, semua nya dah sedia. Pagi tadi kul 6.15 am ni, aku dpat mesg dari abah, katanya.

abah : Ari ni ayet peksa, ucapkanlah kat dia apa2, kata2 perangsang. Dah bangun ke belum?



Alamak....aku masih merasai empuk nya tilam ni, rasa macam nak sambung tido jerk, bila aku bangun dan duduk, maksudnya aku dah bangun lah kan.. hehehhe.. baru aku reply mesg abah.


aku : dah bangun dah! ok, nanti GG anta mesg kat ayet.

Untuk adik cik selatan... selamat menjawab peperiksaan dengan tenang, kakak doakan ayet berjaya dalam peperiksaan dan dapat apa yang diingin dicapai.

tiMe's uPPPPP!!!

1 Pot Pet
6 Oktober 2009
3.54 am


Time's UPPPPP!!!!!
stop NOR AZIMAH,
do ur homework + asgmnt + projek.
stop berfacebooking dan berblogging.
continue ur asgmnt.
make sure this night,
u must finished
1 asgmnt presentation biss com,
product developed.

asGmnT oHHHHHH asGmnT

0 Pot Pet
06 oktober 2009
3.17 am

asgmnt ohHHHH asgmnt... ni lah dikatakan budak sekolah... kalau dah keje tak ada lah asgmnt. aku bagaikan terima seguni asgmnt yang baru sampai depan bilik aku ni.... kebanyakan asgmnt dapat sebelum raya lagi... naik raya pun ditambah lagi asgmnt+projek+toturial. asgmnt tu semua bagaikan dikumpul2 dan dimasukkan dlam guni yang perlu aku selesaikan dalam masa 2 minggu lagi. lepas 2 minggu tu dah mula study week. 26 dah start exam...

International Business : Projek International Indstry + Kuiz
Business Comm : Projek company TNB + presentation own product + Kuiz
Managerial Accounting : Toturial
Information System : Asgmnt grouping
KOKE (bowling) : Presentation + Ujian psikomotor




GOOD LUCK for me !!!

SaKiT pEruT

0 Pot Pet
06 Oktober 2009

2.41 am



dah pagi dah...

aku masih terkebil2 kat depan laptop siapkan asgmnt biz comm

tambah ngn perut aku tengah sakit...

aku sebenarnya dari pagi tadi sakit perut..

kenapa sampai sekarang tak bek2 lagi...

tak boleh lupa lah, pagi tadi bangun tido jerk perut aku rasa krem...

sakit sangt...

nak jalan pun tak boleh...

aku melangkah ke toilet dengan perlahan2.

nak kata malam tadi aku tak makan, aku mkan sebelum tido lagi.

2 3 kali trip lah jugak aku masuk kuar toilet, tapi tak ada apa2 kesan untuk pulih pun...

sungguh letih badan...

pastu dah ok...masuk tengahari aku makan kat bilik sue sebab siapkan asgmnt..

dah makan pun, sakit mula datng semula, ishhh apa salah ke aku mkan ni...

walaupun sakit, aku tahan jerk, tapi masa tu sakit perut aku tu kat tempat lain plak...

kul 4 kelas seperti biasa... kul 7 ptg sampai bilik semula...

rasa perut macam kosong sangt,

macam aku tak makn 3 hari, siap bunyi keroncng lagi...

sampai je terus g cafe, ingat nak p beli makanan siap2,

but ramai sangt kat cafe.. malas tunggu.

aku terus balik bilik... malam2 sikit lah turun cafe.

sebelum magrib lagi, sakit perut muncul lagi dengan tiba2

dan berselingan ngn bunyi keroncong.

3 kali aku sakit perut, 3 tempat yang berbeza. aku pun pelik dan heran...

lepas isyak, aku turun ngn rumate g cafe...

sebelum tu memang dah sakit, pas makan pun tambah lagi sakit...

tak makan sakit, makan lagi lah tambah sakit...

lepas makan aku terus balik bilik, rasanya kalau dapat katil, rasa lega sangt.

dah tak tahan ni...

sampai bilik, aku terus baring then aku terus terlelap.

kul 1.3 am aku tersedar.

sakit sudah berkurangan walaupun masih

berbaki lagi sisa2 sakit perut ku yang teramat tadi.

bukan sekali 2 aku alami,

tapi boleh dikataakan 4 5 6 kali...

huhuhuhu

Mak

0 Pot Pet
6 Oktober 2009
2.30 am

MAKKKKKKKKK..... lamanya tak panggil kan panggilan ni... rindu sangt!!!
urmmm semalam, 5 oktober 2009 adalah genap 2 bulan mak pergi... lepas magrib aku sedekah kan fatihah dan surah yasin...

bLuR...

0 Pot Pet
2 Oktober 2009
7.25 am




"Semoga termakbul la doa awk mencari lelaki idaman awak, sy sah2 la tak dpt, ye lah perangai mcm jembalang btul tak, terasa perkataan jembalang 2 ditujukan khas untuk saya"




Aku blur pepagi ni bila dapat mesg yang berbunyi seperti diatas, hnya no yang tertera kat phone aku, memang aku tak nak save pun no dia.. dia ni mamai kot pagi2. tetiba jerk anta mcam ni.. tapi aku memang tak nak berhubung ngn orang ni lagi... pergilah jauh2.. jgn ganggu aku lagi. dia yang cakap diri dia jembalang, then rasa sendiri ditujukan untuk dirinya sendiri, memang patut lah kan!










vErSi BaRu

2 Pot Pet
01 OKTOBER 2009

10.38 PM




Tiada yang lain yang ku cinta

Hanyalah padamu

Tiada yang lain yang ku rindu

Hanyalah dirimu

Dikaulah permata yang bersinar

Di kala ku kesepian




Inilah antara bait2 lagu Nyanyian Rindu Buat Kekasih by Data yang meniti dibibirku ketika ini, malam ni tetiba aku layan lagu lama2 rock kapak dengan mimi. Rindu kat dY kot... Amy dah tido kat katil mira, penat seharian buat asgmnt, kitaorg buat gak amy, hahaha. Aku layan lagu2 lama sambil berfacebooking kat bilik lia time ni, almaklumlah, dah jadi CC plak bilik lia ni, kalau nak cari surau dan dewan makan kat bilik mimi.. sebab bilik mimi besar sikit tapi macam tongkang pecah.. maaflah mimi, kalau mimi baca post ni... terngumpat sikit about ur room, hehehe. but better pihak pengurusan zaba bagi mimi dan ekin bilik kecik, tak lah bersepah sangt. TAk pe mimi, pas makan tadi, kan gg dah tolong kemas sikit, terbising plak mulut ni tadi... Rasa bosan time ni, tapi sebenarnya ada projek tak siap lagi... Lia g meeting untuk kelas KOKE. Apa yang aku nak citer sebenarnya, apa yang berlaku petang tadi... lepas kelas Business Communication, kitaorg semua teringat yang projek akaun mengenai prestasi bagi syarikat LHDNM kena hantar esok... aduhai part aku tak siap dan tak sentuh langsung pun, biasalah galak beraya sakan sampai tak hinggat projek. Time kitaorg ngah buat dan berkumpul kat bilik lia, datang lah merangkap ketua kumpulan kami kat bilik lia, hahahahah. semua kecut perut sebab semua tak siap lagi, dari kul 2 lebih sampai kul 7 baru siap untuk 1 projek. Dalam tempoh projek itu disiapkan, semua tekun buat part masing-masing. Amy, mimi dan aku mulai menguap 2 3 kali, nampak sangt ngntuk time ni... rasa nak tido kejap, tapi ketua kumpulan ngh memerhatikan kami sambil siapkan part dia. Tak jadi nak curi2 tido. Ada yang tido disebalik laptop iaitu mimi. Tetapi disergah, tak jadi dia nak tido. Semua ahli kumpulan ada time tu, aku, mimi, amy, lia, sue dan ketua kumpulan kami... sungguh garang dia time ni... semua macam ayam berak kapur siapkan projek, sue pun baru datang lepas habis kelas tadi. hahaha... penuh bilik lia time tu, dah jadi CC. Keadaan sunyi sepi bilik time tu, aku apalagi pasang lagu rock kapak layan lagu2 lama. baru semangt sikit nak buat keje. Pukul 6.50 ptg ketua kump kami dah bergerak ansur untuk pulang.. peh lega sikit rasa nak menegang2 kan kaki dan urat2 yang sekian lama tersimpul.




Ari ni lia puasa, katanya puasa 6... alhamdullilah. Aku pulak bila lagi? insyallah akan datang... lia nak turun cafe, aku sempat lagi kirim kat dia tolong belikan kuew tiaw kung fu... berkungfu lah aku pas ni... malam ni aku tido kat bilik lia, rasa malas plak nak balik bilik. k lah tu je yang aku nak citer untk post kali ni.




Presentation

0 Pot Pet
1 Oktober 2009
9.34 am
Hari ini adalah permulaan dalam bulan Oktober. Terasa cepat sangt masa berlalu.
Apa yang aku nak kongsikan dalm blog kali ini adalah "Presentation" untuk kelas Business Communication. Ketika ini, aku dalam kelas Bis Com dan sedang berlangsungnya presentation pelajar2 untuk kelas SET 2. Memandangkan giliran aku next week, aku just jadi pemerhati dari jauh je huhuh, selain tu sempat lagi aku YM ngn dY. Presentation tersebut berkaitan produk yang kita develope sendiri. Good Luck for me next week!

Dia Mencari Bahagia

0 Pot Pet
30 september 2009

7.41 am


BAHAGIA? Melalui definasi, boleh disimpulkan bahawa kebahagiaan bererti satu keadaan yang mendatangkan ketenangan di jiwa, kerehatan di minda dan kegembiraan di hati. Namun, keadaan yang mendatangkan kebahagiaan kepada seseorang tidak semestinya mendatangkan kebahagiaan kepada individu yang lain. Ia amat subjektif.




Setelah aku menghabiskan perbualan dengan dia melalui phone, terus aku menekup tanganku dimuka menandakan aku bersedih atas pertanyaannya untuk dia mencari kebahgiaannya sendiri. Kenapa mudah kau lafazkan pada ku, walhal aku terlalu berat untuk menerimanya.




Semalam adalah kali kedua aku memerlukan dy waktu ni, aku tak dapat nak tahan sebak dan tanggung perasaan yang tersirat, sungguh berat untuk aku lafazkan, tapi dy tak angkat phone, maybe ada masalah kot, dia pun banyak masalah, aku makin nak tambah masalah kat kepala dia. Aku tak tau pada sape aku nak luahkan. Terlalu berat untuk aku lepaskan, akhirnya aku terus mengambil keputusan untuk masuk tido semoga apa yang aku fikir, rasa, tanggung boleh membuatkan aku lupa untuk seketika waktu. Esok pagi je lah aku luahkan pada teman setia ku (my blog).




Suatu malam ketika dalam perjalanan kesuatu tempat, didalam kereta aku duduk berdua ngn kau dan bertemankan lagu "Mahligai kebahagiaan by Brothers", kau memberitahuku kau nak mencari kebahagiaan kau sendiri, aku fikir ia sekadar gurauan sebelum ini, tetapi kini aku lihat diwajahnya, kau memang betul2 serius. Aku terkedu dan lidahku kelu untuk berkata. Aku tak sangka, kau terlalu kuat untuk memberitahuku atas niat nya itu setelah apa yang berlaku keatas aku dan kau. Tapi bagi aku, hati dan jiwa aku menangis atas kebahagiaan yang kau cari. Tanpa ku sedar, air mata ku mengalir dan cepat-cepat aku kesat untuk mengelakkan kau nampak aku sedang menangisi atas permintaan kau itu.




Kenapa dengan aku ni? Setiap kali berbicara mengenai sesuatu topik tersebut, pasti aku sebak. Adakah aku mementingkan diri sendiri dan menghalang dia mencari bahagianya sendiri. Adakah aku sahaja yang boleh mengapai bahagia? Aku tak boleh mementingkan diri sendiri. Dia juga perlukan kebahagiaan, setelah kebahagiaan kau dan aku musnah tiba-tiba. Kenapa terlalu cepat kau mencari kebahagian yang lain, bagaimana dengan aku? Adakah jika kau sudah jumpa dengan kebahagiaan kau, kau akan lupakan aku. Aku tak nak kehilangan kau.




Aku capai phone dan menghantar sms kepada nya,




aku : tengah buat apa?


kau : baru lepas call !@#$%#%


aku : siapa !@#$%#%?


kau : kawan aku lah yang aku cakap kat kau masa tu?


aku : ohh jadi macamana sekarang?


kau : aku kawan2 je dulu tu je. aku pun belum nampak macamana org nya, budi bahasanya.


aku : ikut kau lah, kalau sebut pasal ni, buat aku rasa sebak lah.




Setelah mesg aku terakhir, terus dia call aku dan menerangkan perkara sebenar. Ketika berborak, aku bersandirawa dengan diriku sendiri, seolah2 aku bahagia melihat kau juga mencari kebahagiaan masing2.




Kini....aku hanya mampu mendoakan kau akan jumpa sebenar2 kebahagiaan yang kau cari, dan aku berdoa kau tidak akan melupakan aku untuk selamanya. Ikatan silaturrahim antaara kita jgn penah putus, insyallah.


GooD bOY

0 Pot Pet
29 september 2009
12.59 pm
Ini anak buah my yang pertama
Mohamad Izzul A'kif bin Mohd Ifthitah

loVeLy FrIEnDs

0 Pot Pet
28 September 2009
6.58 pm

dari kiri : Lia, Amy, Mimi, saya




khas untuk kawan2 kesayanganku.

Keluarga angkat

0 Pot Pet
28 sept 2009
6.07pm


Tepat jam kul 1pm tadi aku baru sampai UKM, banyak bekalan kuih raya aku bawa dari JB. Pagi tadi aku bertolak dari rumah pukul 7.15 pagi memandangkan abah masuk keje kul 7 terpaksa masuk office lambat sikit gara2 hantar aku ke sedenak iaitu felda bukit batu iaitu rumah mimi untuk pulang bersama2 keUKM menaiki kereta. Setibanya awal dirumahnya, aku salam pakcik, makcik dan kami berpelukan, memandangkan kami akan bertolak pada pukul 9.30 pagi , aku lepak2 lah kat dapur umah mimi bersama maknya sedang sibuk menyiapkan sarapan. Happy sangt waktu ni, seolah-olah aku menghadapi situasi ketika ibu ku masih ada. Kami borak banyak perkara, mimi sibuk memotong kek untuk dibawa pulang ke UKM. Ketika kami berborak, tetiba makcik suruh aku memanggilnya "mak".


"Panggil "MAK" je GG, makcik tak kisah. Jadi anak angkat makcik pun tak pe!" ibu mimi berkata


Semenjak aku masuk UKM, aku kerap datang ke rumahnya. Pada mulanya, aku ingatkan ia sekadar gurauan, tetapi makcik sentiasa ulang pernyataan diatas, untuk memanggilnya mak. Pada hari pengebumian arwah mak pun, makcik sekeluarga tetap datang dan memberi kata semangat kepada ku dan adik2. Makcik memang baik ngn aku, tadi pun beliau bawakan aku bekalan nasi lemak. Sampai ukm je, nasi lemak menjadi santpan pertama ku. Tidak terlintas dibenak ku untuk memanggil panggilan mak lagi selepas kematian ibuku. setiap perbualan kami, makcik sudah membiasakan panggilan mak, tapi aku......... kenapa masih berat untuk aku ucapkan panggilan "mak". Layakkah untuk aku memanggil "mak".

Saya hipokrit

2 Pot Pet
16 septermber 2009
8.21 pm

Setiap masa, detik, saat aku menantikan sesuatu yang boleh buat aku sentiasa gembira, tersenyum dan aku tak nak hidup dalam kepuraan2 disebalik senyuman yang terukir. Sekarang ni, my blog adalah tempat yang boleh buat aku rasa tenang, dialah sahabat, teman. Disini lah tempat aku luahkan gembira, sedih, geram dan sebagainya. Yang pergi tetap pergi, tapi kenapa aku masih tidak dapat menerima hakikat atas perginya insan tersayang. Aku cuba gembira, tersenyum, gelak ketawa, gurau senda bersama teman2 tapi bila aku bersendirian aku seperti insan yang khilaf atas ketentuan allah.

Aku hipokrit, hipokrit, hipokrit………semua kesedihan aku cuba selindungkan dengan setiap tawaku, setiap senyumanku. Sebenarnya aku tak mampu hidup tanpa mu ibu dan aku sedang merinduinya, yang sebulan lebih telah meninggalkan kami sekeluarga. Mengajar kami hidup berdikari. Sebelum kelas bermula, tetiba aku teringat kat adik2 dan abah kat rumah, apalah diaorg tengah buat..aku cari telepon bimbit ku didalam beg, aku menekan keypad dan mencari nama “Abahku” di list contact.

Assalamualaikum, abah tengah buat apa?

Waalaikumusalam, abah tengah keje! Kejap lagi abah balik, nanti telefon balik yer?

Ok lah tak pe, abah buat keje dulu.

Segera aku memutuskan talian, takut menganggu abahku sedang bekerja. Apa adik2 ku sedang buat waktu ni kat rumah ? adakah sudah pulang dari sekolah atau belum.. Aku segera mendail nama adik ku “Zahid”. Kami makin galak cerita yang berlaku baru2 ni kat rumah. Biasalah abah baru sebulan lebih kehilangan isteri tercinta, jadi tugasan harian dirumah seperti memasak menjadi sukar dan kelam kabut tambah lagi tugasan kerja dipejabat. Adik ku yang no 3 iaitu zahir katanya kena marah dengan abah 2 hari yang lepas gara2 dia bawak kereta abah sampai tak sedar minyak kereta memang betul2 habis. Pada satu pagi, abah dan zahid nak pergi mengisi minyak tapi tak sampai pun kat stesen minyak. Kereta sudah kehabisan minyak ditengah jalan.. Balik2 memang habis2 lah abah marah zahir. Biasalah budak ngah excited boleh bawak kete.Apa lah nak jadi ni zahir… cuba dengar nasihat abah tu, Cuma nasihat abah je yang boleh kita dengar, mak tak boleh bagi nasihat lagi kat kita… sebelum akhir hayat mak, kita semua dah terima cukup banyak nasihatnya. Kakak harap ayen berubah lah suatu hari. Bangga kan abah, jangan nak buat abah marah jerk.

Aku memang seseorang yang menpunyai jiwa yang mudah tersentuh, aku sayangkan keluargaku. Tapi tak semua keindahan dalam keluarga yang kita miliki kekal . Tak pe lah abah, kalau gg balik nanti rumah nanti kuranglah beban abah sikit.

Ehmm esok aku balik ke JB. Sedar tak sedar dah nak habis plak puasa ni. Bermakna 2 3 hari lagi kita akan menyambut hari raya aidilfitri. Kenapa tahun ni tak seceria seperti tahun sebelum ni. Segala persiapan aku tak ambil endah seperti aku ingin mengelak dari membicara tentang persiapan hari raya bila teman2 ku mengajukan soalan berkaitan persiapan hari raya. Tidak inginkah aku menemui bulan syawal yang sentiasa umat islam nanti kan setelah sebulan berpuasa. Tidak inginkah aku memakai baju baru dipagi raya sepasang dengan ibuku. Tak inginkah aku mebuat kuih raya bersama ibuku. Bukan tak ingin tu semua, tetapi aku rasa sayu semua tu tak mungkin berulang lagi pada kali ini dan seterusnya.

“Mak, tunggu ye, pagi raya adik, abah, adik2, abg ip dan along datang melawat mak sambil membawa air bunga mawar dan membawakan bekalan rendang dan ketupat yang sebenarnya surah yasin untuk mak. Mak nak tau tak tahun ni kalau mak masih dipanjangkan umur merupakan tahun pertama mak beraya ngn menantu dan cucu mak." kata hatiku…

Inilah yang membuatkan aku menyembunyikan kesedihan disebalik senyumanku. Inilah yang membuatkan aku menyembunyikan disebalik gelak tawaku. Inilah sebenarnya. Seperti aku takut untuk menghadapai bulan syawal . Cekalkah aku? Tabahkah aku? Kuatkah aku? mengahadapi dipagi raya. Aku takut aku tak dapat mangawal kesedihan… Isyallah aku cuba jadi kuat bukannya hipokrit.

Cinderella + Permaj + McD + Farm Ville

0 Pot Pet
15 september 2009
11.57 pm
Jam menandakan 11.30 mlm, lagi setenggah jam pasti cinderella akan pulang dan akan bertukar pakaiannya menjadi sediakala buruk, dan kasut cinderella akan tertanggal dipertengahan jalan ketika cinderella berlari2 ke kenderaannya untuk pulang. Begitulah antara cerita yang aku baca ketika aku masih kecil. Begitu juga aku, setibanya aku sampai dikolej zaba, aku terus memarking kan motor ditempat kebiasaannya aku parking . Aku lihat jam di pergelangan tangan yang berjenama QnQ menandakan tepat 11.30 mlm. Kemanakah aku pergi? Sebenarnya aku balik dari meeting PERMAJ yang merupakan meeting pertama untuk program seterusnya dibawah seketeriat sukan dan rekreasi, dimana ketua pengarah dipegang oleh Muhammad Hadi Zabidi Bin Rosli. Yang akan dijalankan pada 16 hingga 18 Oktober 2009. Program tersebut adalan Program Rekreasi Ekstrem di Jeram Besu, Raub, Pahang. Kali ini aku memegang seketeriat publisiti dan partner aku Ahmad Fahmi, tugas aku adalah untuk menarik juniour menyertai program ini dan menyediakan banner dan poster juga.Peserta dari universiti UM dan USM juga di pelawa. Segala perancangan dan cadangan diusulkan kepada ketua pengarah...Meeting tamat jam 11.15mlm. Tiba2 keadaan bertukar menjadi senyap dan lampu dimatikan... what happen? lagu bufday dinyayikan dan datanglah seorang exco datang membawa kek. Ohhh rupanya, bufday mubin, sue dan hafiz rais... Happy bufday untuk korang... semoga panjang umur dan berjaya dalam bidang yang diceburi. telur dan tepung menjadi gurauan mereka semua, aku tak masuk port. dok jauh2...
12.15 mlm
ketika ini aku sudah berada dibilik. ehmm balik je bilik, aku terus capai laptop aku rasa nak tambah post kat my blog. cuma aku nak cerita perjalanan selepas dan akan datang... selepas dah cerita.. so next step aku nak bergerak ke McD... buat apa? ehmm study lah.. saje nak amik mood study kat McD. Pada awalnya aku dan lia nak stay up kat bilik aku jerk untuk prepare exam esok hari, but ada sorang mamat ni nak join plak kitaorg tak kan nak ajak kat bilik aku kot.. agak2 lah.. hahhaha... mamat tu namanya aisam... dia sudah dikecewakan ngn kawan baik nya sendiri, tu yang dia nak join kitaorg study. So hang terpaksa lah angkut kami ke McD. Kejap lagi aku nak gerak.. aku dah janji ngn diaorg nak gerak kul 12.30 pagi... hah lagi satu, time aku capai laptop dan tekan button on aku terus masuk laman web facebook.. wahhh sekarang aku dah bertani lah kat farm ville. seronok gak layan... tadi pun lembu yang aku ternak tu pun dah bising2. suruh collect susu lah tu... hahahahh. ok lah nak beransur dan aku nak siap2 apa yang patut... doakan aku berjaya dalam exam esok.. kalau sempat lepas exam esok, aku post entry yang seterusnya... assalamulaikum... salam ukhuwah...

Jari + Otak Letih

0 Pot Pet
15 september 2009
6.11 pm
huhuh jam pun dah kul 6.12 pm sedar tak sedar.. banyak gak aku post... konon2 malas.. tu lah kalau dah post satu mesti idea datang mencurah2 macam air jambu batu asam boi kat bazar PKNS... ada kaitan ke? ehhh knp tetiba aku teringat air ni.. sungguh dahaga rasanya. tu lah lain kali jgn bagi aku post. kalau dah post mesti merepek je aku ni lebih.. heheheh... ehmm rasanya cukup lah entry aku untuk ari ni... merepek jerk lebih. jari dan otak pun makin loss, rasanya waktu ni sesuai untuk aku akhiri entry yang entah apa2 ni. emmm ari ni tak berbuka di masjid.. esok aku ada exam mid term subjek statistik, nak kuar rasa sungguh malas. member aku cik lia katanya dia sungguh takut ngn exam yang bakal kami tempuh esok hari. emm terpaksa lah aku g beli makanan berbuka sesorang kat cafe.. nasib baik rumate aku ada ari ni... boleh berbuka sesama kan rumate.. ehmmm paling membosankan malam ni ada meeting plak.. nak tak nak terpaksa pergi... aku beransur dulu lah.. kalau lambat, makanan kat cafe habis plak, kedai setia murni dah tutup.mesti ramai yang beli kat kedai makcik hujung...


Puasa + Merdeka

0 Pot Pet
15 september 2009
2.03 pm


Walaupun tinggal lagi beberapa hari umat islam nak menyambut raya, masih tak terlewat kan aku nak ucapkan pada diriku sendiri ucapan2 yang aku belum wish untuk diri aku sendiri... memandangkan ni my blog a.k.a my diary yang bukannya private(if private tak lah publish kat sini), lebih sesuai aku tujukan untuk diri ku sendiri. memang niat nak wish kat diri sendiri if ada some event for me or citizent in malaysia. 2 perayaan dan peristiwa berlaku pada bulan lepas.


Yang pertama : Bulan puasa menjelma terlebih dahulu...so aku nak ucapkan selamat menunaikan ibadah puasa kepada diriku, rajin bangun sahur dan rajin2 lah solat terawih... semenjak dari hari pertama puasa sehingga aku menaip kini... baru sekali aku menunaikan solat terawih... tu pun disebabkan atas kesedaran diri sendiri. Kalau ikutkan aku berbuka puasa selalu gak kat masjid UKM ni, katanya jimat dan lebih afdal dalam mengeratkan silaturahim bila makan dalam talam. Tapi lepas solat magrib aku balik semula kolej... apa lah nak jadi ni ngn diri aku ni.. tranformers kan diri aku ni, cepattttt!!! . bab bersahur plak, mula 2 bersemangat bangun sahur. kul 5 pg je dah bunyi alarm phone untuk mengejutkan aku untuk bangun bersahur. apa lagi, kejut my rumate bangun... tapi sekarang tiada lagi amalan bersahur... mata tetap dilayan untuk meneruskan mimpi2 (penah ke mimpi?) seingat aku tak penah pulak mimpi... heheheh


Yang kedua : nak kata dah lama tu, tak lah lama sangt kan . ni baru 15hb sept, baru setengah bulan menyambut hari kemerdekaan. so aku juga tak melepaskan diri aku untuk ucapan " selamat menyambut hari kemerdekaan untuk negara kita Malaysia. Semoga aku menjadi rakyat yang cintakan negara dan akan berbakti untuk negara... merdeka!!! merdeka!!!merdeka!!! semangat aku mengangkat tangan sambil melaungkan merdeka!!!! dan semoga negara kita bebas dari anasir2 negatif.


Mood

0 Pot Pet
15 september 2009
1.56pm
Salam ceria... tak faham lah ngan diri cik selatan ni... nampak minat tu ada pada penulisan, but mood untuk post2 kat blog tu sentiasa berubah2. ada masa banyak sangt nak cerita tentang perjalanan hidup cik selatan ni kadang2 nak buka web blogspot ni pun malas.. so macamana nak post.emmm entahlah...sebenarnya sebelum cik selatan post title "mood" ni, ada satu post "don't try", perenggan terakhir,cik selatan ada taip berkaitan business yang cik selatan jalankan sekarang. semenjak dari hari tu, cik selatan memang busy sangt. ye lah org baru menceburkan diri dalam bisnes. banyak yang perlu belajar... untuk berblog tu masih tetap ada dan ia memang membuak2 dari sehari ke sehari.

Don't Try !!!!!

4 Pot Pet
20 Ogos 2009
12.30pm
Bertemu kembali pada hari jumaat yang mulia.. Dalam post yang lepas kita tertunggu2 matahari muncul yang menggantikan bulan dan bintang pada waktu malam. Jadi bila bangun tido kita ucapkan terima kasih kepada NYA kerana memberi kami peluang bernafas sehingga ke hari ini dan ketika ini. Bila kita dah celik mata, bermakna kita akan melakukan aktiviti seharian dan aku tak melepaskan peluang untuk mengePOST kat blog CIK SELATAN lepas tamat kelas pada awal 11.00 pagi tadi. Post kali ni aku nak kongsi cerita apa yang berlaku dalam kelas Business Communication pada hari semalm iaitu hari khamis.
Aku sampai awal ke fakulti seawal jam 7.20 pagi memandangkan kelas pukul 8.00 pagi tapi last week aku dah di remind oleh lect untuk datang awal supaya buat kuiz before class kerana 2 weeks ago aku absent ke kelas. Punya lah datang awal, last2 lect tu sampai kul 8.00 pagi gak.. kuiz menda cam tu… jawabnya pas kelas lah aku kene jumpa dia lagi. Lapar la pagi2 ni… gerai yang kat fakulti tak buka pula, nak puasa lah tu , agaknya student2 yang berniaga tue sibuk cari baju raya kat masjid india. Rasa pagi2 ni nak cari mood dulu lah sebelum masuk kelas, tu yang aku ngn lia membuka langkah ke café FST (Fakulti Sains dan Teknologi) untuk mengisi perut ku pada waktu pagi ketika itu. Huhuhu sempat lepak lagi tu kat café. Dah kenyang masuk kelas, lect sedang membincangkan topic “Interpersonal Communication and Teamwork”. Bla bla bla…. Masuk kelas tanpa muka bersalah langsung .



Pukul 8.45 pagi baru aku masuk kelas, 1 jam awal boleh focus lagi dan minda masih berada di DK. Nasib baik pintu belakang tutup, fikiran masih berterbangan di dalam DK sahaja. Sesekali tu ada student keluar untuk ketoilet nasib baik tak sempat ikut sebab dah kene tutup pintu tu, fikiran ku masih berterbangan lagi. Lepas setengah jam dari tu mula lah tangan tak boleh duk diam.. kacau sana sini kawan yang duk kiri kanan. Huhuh satu perkara je kalau masuk kelas ni.. kalau nak borak dalam kelas dengan orang sebelah boleh je, jgn tengok muka rakan anda tapi mata biar pandang lect seolah2 kita tekun dan tawadhuk mendengar penerangan beliau. Korang boleh bayangkan camna keadaan tu kan!!! Kami bertiga iaitu aku, lia dan sue mula rasa seronok bila masuk kelas tue, rasa macam kita sedang belajar kat negara orang iaitu University Dhaka di Bangladesh campur University of Melbourne di Australia ketika itu.. wakakakak….



Untuk menghilangkan keseronakan itu, bermula episode kami. Siap amik gambar bila lect pandang ke belakang. Huhuhu jgn try dalam kelas kalau tak expert. Snap snap snap dan snap, gambar kami masih tak sepenuhnya masuk. Ada muka yang separuh lah, tepi sangt lah.. tak puas hati apalagi delete la. Ni je gambar yan g sempurna bagi kami.
Kami masih galak membuat hal kami sendiri tanpa memikirkan lect dihadapan, ada yang student tido lagi. Amboi sedapnya mereka. Setelah penat posing bergambar, ambil gambar objek kat bawah meja pulak. Amik gambar kasut kak lia kita sorang ni.. konon2 nak letak kat facebook dia pas kelas nant katanya.


Disebabkan relationship kitaorg cukup kuat, ni lah picture yang terakhir kami sebelum kami terkantoi membuat projek didalam kelas…. Tiba-tiba………………………
“Hey, u pink colour… Where are u now?” Dr. Syed Alam Shah speaking.
Dia tergamam “aku ke yang pakai baju pink?” kata hati kak lia kita sorang ni.
“Yes, you!” Dr.Syed Alam Shah menundingkan jarinya kearah lia
“Uhhhh nasib baik bukan aku” aku berkata.
“im in class” Lia menjawab dengan teragak2, tapi ia yakin dengan jawapannya.
“Are u sure? Mentality and physically in here?” her asking again….
“Half in class dan half in my bedroom” spontan lia menjawab. Wakakakak….
Hah! Kan dah kantoi, aku dan sue cuba mengawal keadaan. Dua dua tak berani nak borak apatah lagi memandang muka antara satu sama lain. Fokus beb focus… selak punya selak nota bdan nak dibandingkan dengan slide kat depan rupanya dah tertinggal jauh kami ni… kelas tamat jam 10.30 pagi. Aku terus ke bilik Dr. untuk membuat kuiz yang dijanjikan.

Pukul 5.00 petang aku nak jumpa adik angkat aku yang belajar kat UNITEN atas sebab business. Hehehhe. Makin maju nampaknya aku ni, jadi businesswomen ke? Tak lah…. baru nak belajar sikit2… oklah post lepas ni aku cerita pasal business aku yang sedang aku jalankan sekarang… tunggu!!!!!!

Tilam+Bantal

0 Pot Pet
21 Ogos 2009
2.00 am.
Kenapa dengan tilam dan bantal? tilam dn bantal banyak kita refer untuk tido kan, refer waktu malam kan... sekarang ni aku dah berada diatas tilam dan kepala ku beralaskan bantal..2 benda ni sentiasa berkait antara satu sama lain .. seperti tak boleh dipisahkan. Kini jam menunjukkan pukul 2.01am. Menguap pun dah banyak kali.. tapi aku ada dua entry yang aku nak kongsikan dengan korang. Tapi disebabkan aku dah mula rasa mengantuk... aku biarkan ia untuk seketika. Idea pun tak datang... tak boleh tahan lagi ni, aku perlu turn off lappy ni secepatmungkin.Tunggu munculnya matahari yang akan silih berganti dengan bulan dan bintang pada ketika ini..Semoga kita akan berjumpa lagi pada esok pagi.

Tengok Movie

0 Pot Pet
9.17am
19 Ogos 2009



Memandangkan semalam kelas aku dibatalkan sebab ramai lecturer yang terlibat dengan konvokesyen, aku pun mengambil kesempatan untuk mencari hiburan diluar. Tanpa arah tujuan, jalan ke putrajaya aku lalui, bermakna Alamanda adalah tempat yang sesuai untuk menghilangkan tension dikepala.


Sesampai disana, food court tempat pertama aku tuju, chicken rice dan watermellon juice menjadi santapan tengahariku. Chicken rice ni kureng la sedapnya, so setelah separuh nasi aku dah telan, aku terus tolak ketepi.

Bowling Center tempat destinasi kedua aku, baling punya baling aku dapat 80 je mata untuk one game. Ok lah tu, aku menang berbanding kawan aku sorang ni, walaupun tak banyak mata macam korang yang pandai main dan even tak dapat strike ada juga spare, tu pun sekali. Saje je tak nak tunjuk skill sebab kat sebelah site aku tu ada mamat yang juga sedang menunjukkan skill membaling masing2.

Destinasi seterusnya, Golden Screen Cineme (GSC). “The Proposal” adalah pilihan movie yang tepat bagi diriku oleh sebab ketika ini, diriku dibuai bunga2 cinta, walawey…berbalik pada title post aku ni, sebenarnya aku nak ulas sikit pasal movie “The Proposal”. Sikit je nanti tak suspen plak bagi yang belum tak tengok lagi.

Okay okay, kalau tengok trailer saja tak cakap movie ni best. Sebab kalau tengok movie ni kat wayang. Korang akan cakap bestttt hahahah, Double thumbs up for Anne Fletcher, loveeeeeeely story.

Kalau ada rajin meng-Google “The Proposal” anda akan jumpa summary dia yang sebegini:



When high-powered book editor Margaret faces deportation to her native Canada, the quick-thinking exec declares that she's actually engaged to her unsuspecting put-upon assistant Andrew, who she's tormented for years. He agrees to participate in the charade, but with a few conditions of his own. The unlikely couple heads to Alaska to meet his quirky family and the always-in-control city girl finds herself in one comedic fish-out-of-water situation after another. With an impromptu wedding in the works and an immigration official on their tails, Margaret and Andrew reluctantly vow to stick to the plan despite the precarious consequences.

Paham pahamkanlah…


Ok. Mari kita listkan part-part yang membuka mata dan mulut semua penonton:

1. Intro die sangat kelakar sebab Sandra Bullock punya character sangatlah lady boss sampai suma staf memang kecut perut and siap IM sesame diorang lagi kalau si lady boss tuh sampai.



2. Muka Ryan Reynolds sumpah xleh blah masa si Sandra Bullock cakap dekat boss dia yang diorang saling mencintai, ahaks ahaks dan nak kawin wohhh! Yela siapa nak kahwin dengan perempuan yang macam tuh kan. Agaklah nak naik gila untuk terima hakikat.



3. Part yang Sandra Bullock kena melutut untuk propose si hero pon kelakar haha. Sumpah kaku habis perempuan tuh. Yelah mane biase pompuan yang kne melamar kan.


4. Haaaaa part yang diorang pergi balik Alaska sebab nak celebrate birthday nenek Ryan yang ke-90, dan nak announce diorang punye relationship kat parents lelaki tu.Wehhhhh laki tuh orang kaya kat Alaska sebenarnya. Haaa terkejut si Sandra Bullock.


5. Kelakar gila masa phone Sandra Bullock kena sambar dengan burung helang. Hahahaa nampak macam dia duk terjoget-joget kat luar rumah sambil pegang anjing sbb nak tukar balik anjing tu dengan phone die.


6. HAHAHA SAJA NAK TULIS GUNA HURUF BESAR PART LUCAH. TAPI DIPOTONG LA KAN DALAM WAYANG TUH. -.-" xnak lah cerita nanti xsuspen.


7. Hoihhhhh ada aksi berbogel whoot whoot. xnak cerita jugak sbb nanti pipi merona merah.

8. Sweetnye satu part tuh bila si lady boss and lelaki tu start ckp2 pasal benda yang diorang suka and bla bla bla. Esoknya pompuan tuh macam ada perasaan dah kat laki tuh. Wahhhh tepuk tangan.

9. Ok korang kena fokus masa part yang Sandra Bullock menari dengan nenek Ryan tuh. Hahahaha bergelak besar semua orang. Pastu masa di duk syok menari tuh die ade sebut ape tah, tapi ade la perkataan2 yang menterujakan seperti testical. Haa amik kau aku pon teruja. Haaha
10. Nenek si hero tuh sangat lah comel ok sebab pandai berlakon buat2 kena heart attack padahal saje nak buat alasan biar laki tuh dapat kejar lady boss tuh. Bila aku cerita memang xnampak comel, xpe xpe. Korang tengoklah sendiri.
11. Ending die mcm biasalah happy ending. Aku siap berangan, bilalah nak macam tu,heheheh. Detik hatiku, sape-sape nak propose kita se-sweet tuh pon, mane boleh nak peluk2 cium2. Hahaha tahan bang tahan.
Haaaa habis pon nak cerita pasal movie nih. Penat weh penat. Movie nih sangat best ok, tak tipuu. Hahahaa. Ok Bye… Jumpa di post akan datang!!!

Cerita Perjalanan Hidupku

0 Pot Pet
Isnin
11.27pm

Apa yang aku nak dedicate kan untuk hari ini? Terpusing2 aku kat blog2 orang lain untuk mencari idea dalam post yang seterusnya. Pusing punya pusing masih tiada jawapan yang terlintas dalam minda ku. Jam menunjukkan 11.27pm lebih kurang 30 minit lagi masuk 12.00am dan bermulalah cerita baru dalam diari hidupku. Setiap hari, ada je perkara yang berlaku dalam kehidupan kita samaada yang baik atau yang buruk… Tapi ingat yang baik datang dari Allah dan buruk datang dari kelemahan kita sendiri.

Oleh itu aku nak cerita kan perjalanan hidupku untuk hari Isnin iaitu permulaan hari dalam hidupku. Lepas Subuh je aku bangun dan terpisat2 jugak lah aku kat katil nak bangun untuk menunaikan solat subuh. Terasa berat sangat kepala ku untuk bangun dari bantal2 empuk ku yang boleh membuatku lena dibuai mimpi2 indah, seram, romantic, aksi macam2 versi lah. Tapi aku tahu itu semua bisikan2 syaitan dan mereka semakin galak menghulurku bantal2 nya sehingga aku gagal tunaikan tanggungjawabku sebagai seorang muslim. Tak seperti selalu aku hanya bangun terus mencapai berus gigi colgate berwarna biru, ubat gigi ,pencuci muka sahaja tanpa mandi awal pagi. Tapi entah kenapa pagi ni aku semangat nak mandi awal2. Aku capai tuala, barang mandian yang mana aku letakkan dibawah katil dan aku melangkah dan memulas tombol pintu dan menuju ke toilet dan berdiri dihadapan cermin. Terasa segar mulutku selepas mengenakan ubat gigi, sempat lagi menghembuskan nafas dihadapan cermin (macam kat iklan tv tu…) dan keluarlah wap2 dari mulut ku kat cermin, saje je nak test ada tak lagi bau2 yang bercampur2 malam semalam, heheheh. Orang sebelah aku yang sedang menggosok gigi sempat menjeling kearah ku… Ahhh peduli lah…

Selesai menunaikan solat subuh aku kemas bilik, katil, lipat baju yang telah beberapa hari tersadai dihadapan almari ku. Setelah selesai mengemas bilik, seperti selalu kegiatan rutin akan ku buat adalah cari button on kat laptop. Pagi2 lagi aku dah bersarapan dengan facebook dan yahoo messenger. Oh Tuhan… lupa aku ada kuiz petang ni pukul 4 subjek International Business Chapter 4, 5, 6. Tak study langsung, macamana ni? Aku terus duduk di meja study dan mencapai buku yang ingin dibaca.Tadikan aku sarapan ngan facebook dan yahoo messenger lupa nak bancuh air milo 3 In 1. Bancuh lah, konon2 boleh masuk apa yang aku study. Buku kat depan, lappy kat tepi, sempat lagi jari jemari ku mencuri2 untuk menaip link www.tv3.com.my apalagi sambil layan Nur Kasih.
Ohhh ada satu benda aku belum settlekan, buat pengesahan dan hantar borang permohonan zakat kat kolej Keris Mas. Terima kasih kepada Dr. Zafir kerana dapat bekerjasama dengan kami untuk mengesahkan keatas slip gaji, salinan kad matrik dan salinan kad pengenalan aku setelah 3 tempat kami di tolak kesana kemari seperti bola ke apa kami ni, yang pertama Unit kaunseling, kedua Unit perkembangan pelajar dan terakhir sekali Unit Kebajikan (One Step Center).

Setelah selesai Dr. Zafir mengesahkan dokumen2 kami, kami bergerak ke Kolej Keris Mas. Satu lagi dugaan dan rintangan yang perlu tempuhi.

”Akak, saya nak hantar borang permohonan zakat” aku berkata.

“Ok adik jumpa abg kat hujung tu ye” kakak berbaju kurung ungu tu membalas.

Punya lah banyak songeh abg ni tanya itu ini.

“Nak bagi ke tak aku zakat ni” detik hatiku.

Persoalan demi persoalan diajukan kepada aku dan aku sudah cuba menjawab dengan sebaiknya. Cewahhh macam artis lah pulak, begitu yakin sekali, Cuma camera man je tak sempat nak tempah.

“Ok adik ni layak terima zakat tapi masih belum boleh digolongkan dalam golongan miskin (wahh kaya sangat ke aku ni?) dan adik digolongkan dalam asnaf dan fisabilillah” dia berkata.

Selesai semua urusan di unit zakat aku balik kolej memandangkan perut ku sudah memainkan lagu2 keroncong yang amat menyakitkan telingaku… Setelah perut diisi, lagu keroncong yang dimainkan tadi terus senyap. Agaknya tak ada ruang lah tu nak main keroncong.

Destinasi seterusnya adalah bilik ku, aku terus kan dengan menelaah helaian kertas yang dari tadi tak berganjak, jam menunjukkan 2.15ptg, chapter 4 masih tak berganjak ke chapter 5, memandangkan jam 4.00ptg kelas akan bermula. Mata sesekali melihat katil yang bersebelahan dengan meja study,

“Baring kejap lah luruskan urat2 yang ada mana2 tersimpul ke!”detik hatiku.

Terasa mengantuk pula, tido lah kejap kul 3pm bangun lah. Tidur punya tidur pukul 3.45pm aku terjaga adoiii, aku bangun terus menunaikan solat zohor. Ketika siap2 aku teringat aku tak habis baca lagi chapter2 yang kuar kuiz kejap lagi. Masuk kelas dengan perasaan redha dan tawakal dengan kuiz aku jalani nanti. Debaran demi debaran Macam nak dapat anugerah pulak, padahal tak baca pun buku.

“Pn. Norliza dah masuk lah!” kataku kepada Ijam iaitu rakan sekelas ku yang duduk dibelakangku.. konon2 senang tiru aku lah tu.

Uhhhh nasib baik… kelas kena gabung dengan kelas set Dr. Noreha. Jadi kuiz tak jadi dan ditangguhkan keminggu depan, hati ku menari rock, jazz, dangdut, RnB semuanya menjadi satu.

Di kelas Dr. Noreha, aku, sue dan ijam duduk belakang sekali, kelas dah penuh, tinggal tempat tu je yang kosong. Ketika Dr. Noreha membincangkan tentang “The International Monetary and Financial Environment” aku , sue membincangkan planning malam ni untuk ke pesta konvo. Kelas tamat jam 6pm, sebelum beredar

“Sue, jadi ek malam ni!” aku berkata

“Ok…….” Sue membalas dengan menunjukkan tanda setuju

Sampai je dibilik aku terus mencapai laptop, seperti selalu menjadi santapan makanan petangku pula. Senja makin melabuhkan tirainya, aku bersiap2 untuk kepesta konvo tapi keadaan tidak mengizinkan petir dan kilat silih berganti seperti bunyi pancaragam untuk pembukaan sesuatu majlis sukan komenwel. Tunggu punya tunggu, jam ditangan menunjukkan 9.00mlm hujan masih tidak berhenti, kami semua mengambil keputusan makan dicafe kolej sahaja, menu aku malam ni nasi goreng cendawan dan air jus tembikai. Kesian kat ekin kempunan nak makan cucuk2 yang jual dipesta konvo. Setelah selesai makan, destinasi kebilik adalah destinasi terakhir dan part yang terakhir dalam cerita perjalanan hidup aku untuk hari ini. Bilik kosong tanpa penghuni tetapi kipas dan lampu berfungsi. Aku melangkah masuk dan bermakna aku berseorangan ketika ini. Apa yang aku nak buat? Aku rasa nak update blog dengan mengepost sesuatu yang menarik. Maka terhasil lah “Cerita Perjalanan Hidupku” ini. Sekian terima kasih… dah baca komen lah yerk!!!

1.22am
Selasa